AVLEG-webinar: hoe bereikt de leefstijlcoach de gedroomde toekomst van Jaap Seidell?

‘Als leefstijlcoaches nú niet aantonen hoe goed en kosteneffectief ze zijn, lopen ze het risico dat hun positie in het zorglandschap wordt uitgekleed.’ Prof. Dr. Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de VU, geeft een overzicht van de positie, bedreigingen en kansen voor de leefstijlcoach in een AVLEG-webinar op 19 oktober.

Geen cijfers is geen geld’

Jaap Seidell luidt de alarmbel in een interview op de website van de AVLEG. ‘Er is te weinig onderzoek naar de toegevoegde waarde van leefstijlcoaches. Daardoor lopen we het risico dat de vergoeding voor bijvoorbeeld de GLI vanuit de basisverzekering wordt teruggedraaid,’ zegt hij. ‘Ook de vergoeding van diëtetiek is teruggebracht van een onbeperkt aantal consulten naar 3 uur, bij gebrek aan bewijs. Geen cijfers is geen geld. Zo simpel kan het zijn’.

Maaltijdrepen

Jaap Seidell voorziet bovendien dat artsen zich weer van het leefstijlpad afkeren. ‘Er is sinds kort echt effectieve medicatie om af te vallen en die werkt als een malle. Grote farmaceutische trials laten resultaten zien die je met leefstijl nooit kunt bereiken’. En dus? ‘We moeten out of the box durven denken,’ vindt hij. ‘Als uit onderzoek blijkt dat maaltijdrepen werken om blijvend af te vallen, waarom niet?’ ‘We houden scherp in de gaten wat werkt en bij wie,’ zegt ook Yneke Kootstra, directeur van de AVLEG en oprichter Kennisplatform leefstijlcoaching. ‘En zoeken nog meer de samenwerking op. Weg met het eilandjesdenken!’

Webinar op 19 oktober: Jaap Seidell over bedreigingen en kansen

Wat kunnen leefstijlcoaches zelf doen om de positie van hun bedrijf én hun beroepsgroep te verstevigen? Dit staat op 19 oktober centraal in het AVLEG-webinar ‘De gedroomde toekomst voor leefstijl en preventie’ met Jaap Seidell, In dit interactieve webinar stelt host Yneke Kootstra hem de wondervraag: hoe ziet hij de gedroomde (rol van de) leefstijlcoach? Doel van het webinar: de eerste stappen zetten om die droom zo snel mogelijk werkelijkheid te maken. Welke actiepunten zijn nodig? En hoe kunnen we ze samen tot stand brengen?

Kans op gratis webinar ticket met best practice

Tijdens het webinar is er ruim gelegenheid voor het stellen van vragen. Deelnemers kunnen voorafgaand hun best practices inzenden; Wat maakt jouw leefstijlcoaching een succes? En hoe houd je dat succes bij? Uit de inzendingen worden 5 best practices geselecteerd. De inzenders krijgen een gratis webinarticket (twv €49,-) en een 2-minuten pitch tijdens het webinar. Aan deelname zijn 2 studiepunten toegekend. Inschrijven voor het webinar kan hier. Het aantal plaatsen is beperkt.